Hrady.cz
Barokní kostel sv. Jana Nepomuckého v Liblíně byl založen r. 1751 pův. jako kaple, která však již r. 1754 byla změněna na farní kostel. Orientovaná stavba má půlkruhový presbytář se sakristií a nízkou věž s typickou barokní bání v západním průčelí. Ze zámku vede na oratoř zděný most.
Kostel Liblín
© Jiří Špaček, 08/2015
Graficke pismenko Ves Liblín je prvně zmiňována r. 1180 a od 13. století je uváděna jako majetek kláštera benediktinek u sv. Jiří na Pražském hradě. Když byl po r. 1360 nedaleko vybudován hrad Libštejn, stala se součástí panství k němu příslušejícímu. Za husitských válek byla vypálena při obléhání hradu, ale od poloviny 16. století za vlády Valdštejnů se místní tvrz stala jejich sídlem místo Libštejna. Po opětovném zničení za třicetileté války došlo k novému rozkvětu v 18. století, kdy byl založen barokní kostel a tvrz se změnila na zámek. V r. 1904 byl Liblín povýšen na městys a tento jeho status byl obnoven v dubnu 2014. V r. 1929 tu byl vybudován most ...
7.9. 2015

historie

Kostel sv. Jana Nepomuckého v Liblíně je orientovaná barokní stavba, která byla v letech 1751-1752 původně založena jako kaple, ale v r. 1754 byla změněna na farní kostel. Socha téhož světce byla r. 1753 postavena na návsi. Jednolodní kostel má půlkruhový presbytář se sakristií při severní straně a nízkou věž s typickou barokní bání v západním průčelí. V presbytáři i v lodi jsou rovné stropy. Na jižní straně je v lodi jednoduchá dřevěná oratoř,

Jiří Špaček (zdroj: Umělecké památky Čech 2 K-O, Academia 1978, a informace farnosti Radnice-Zbiroh), 7.9. 2015

Rokycany  (RO)
    Liblín