Městský úřad Brandýs nad Labem-Stará Boleslav
Budova radnice na zrekonstruovaném náměstí v Brandýse nad Labem je renesančního původu ze 16. století a v současnosti je sídlem městského úřadu dvojměstí. Freska v průčelí pochází z 1. poloviny 20. století. Moderní přístavba slouží Turistickému informačnímu centru.
Radnice od jihu z Masarykova náměstí
Graficke pismenko Dvojměstí Brandýs nad Labem-Stará Boleslav vzniklo r. 1960 spojením dvou původně samostatných měst. Starší Stará Boleslav byla již na přelomu 9. a 10. století přemyslovským hradištěm, Brandýs na levém břehu vznikl koncem 13. století jako osada kolem strážního hrádku střežícího bezpečný přechod řeky, nejprve přívoz a později most. Na místě hrádku dnes stojí goticko-renes. zámek, který byl v letech 1547-1918 majetkem císařské habsburské rodiny. V r. 1581 byl Brandýs povýšen na město. V současnosti mu kromě zámku dominuje nově upravené náměstí, které prošlo několikaletou generální rekonstrukcí. V Brandýse se křižují dvě silnice II. třídy, a to silnice ...
29.8. 2015

historie

Původně renesanční budova radnice s novodobou přístavbou zaplňuje celou severovýchodní stranu Masarykova náměstí. Postavena byla v 16. století, kdy Brandýs nad Labem vzkvétal díky četným návštěvám císaře Rudolfa II. Osobnost Rudolfa II. udělujícího Brandýsu městská práva je také tématem fresky na průčelí, kterou ve 20. století vytvořil brandýský rodák Bohumil Šippich (1885-1935). Dům č. p. 1 je dnes sídlem Městského úřadu sloučených měst

Pavel Vlach (s použitím materiálů TIC Brandýs nad Labem), 27.8. 2015

Praha-východ  (PH)