Hrady.cz
Městský hřbitov v Brandýse založen koncem 17. stol. kolem barokní výklenkové kaple s freskou z r. 1702. Jeho nové centrum vzniklo kolem novorománské kaple sv. Rozálie z r. 1880, dnes upravené na smuteční síň. Vzhledem k významu některých hrobů a jejich umělecké výzdobě od r. 1958 kulturní památka.
Kaple sv. Rozálie
Graficke pismenko Dvojměstí Brandýs nad Labem-Stará Boleslav vzniklo r. 1960 spojením dvou původně samostatných měst. Starší Stará Boleslav na pravém břehu Labe byla již na přelomu 9. a 10. století přemyslovským hradištěm, Brandýs na levém břehu vznikl koncem 13. století jako osada kolem strážního hrádku střežícího bezpečný přechod řeky, nejprve přívoz a později most. Na místě hrádku dnes stojí goticko-renes. zámek, který byl v letech 1547-1918 majetkem císařské habsburské rodiny. V r. 1581 byl Brandýs povýšen na město. V současnosti mu kromě zámku dominuje nově upravené náměstí, které prošlo několikaletou generální rekonstrukcí. V Brandýse se křižují dvě silnice II. třídy, ...
1.9. 2015

historie

Městský hřbitov v Brandýse nad Labem je situován severně od centra města, lemují jej ulice U hřbitova a Martinovská, na západní stranu navazuje areál Základní školy. Hřbitov byl založen v 17. století, z této doby pochází nejstarší objekt, barokní výklenková kaple vyzdobená freskou C. J. Redmanna z roku 1702. Kolem této kaple se dodnes nacházejí i nejstarší místní náhrobky z počátku 19. století, převážně se jedná o hroby důstojníků c.k. armády.

Pavel Vlach (s použitím materiálů TIC Brandýs nad Labem), 27.8. 2015

Praha-východ  (PH)