Hrady.cz
Hrad ze 14. st, přestavěný na zámek. R. 1420 obléhán husity. Dobyt r. 1467 Jiřím z Poděbrad. Přestavěn pozdně goticky po r. 1478 a renesančně po r. 1536. Od 17. st. neobýván, v letech 1873-84 zde ruiny přestavěny na sídlo továrníka Vincenta Daňka.
Zadní trakt zámku

LÍŠNO

Graficke pismenko Na místě nynějšího zámku v Líšně stával původně hrad Lešno, založený na chráněném místě mezi bažinami. Hrad založil asi v roce 1367 Beneš z Dubé. Jeho syn Václav z Dubé provázel mistra Jana Husa do Kostnice. K husitům se ale nepřidal, proto v r. 1420 táborské vojsko hrad oblehlo, ale po uzavření příměří odtáhlo k Říčanům. Po roce 1424, kdy se Václav připomíná naposledy, nejsou osudy Líšna známy, až roku 1443 se zde uvádí jako majitel Jan Sádlo ze Smilkova. Od poloviny 15. století držel zámek Zdeněk Konopišťský ze Šternberka. V roce 1467 v bojích zelenohorské jednoty proti Jiřímu z Poděbrad bylo Líšno dva měsíce obléháno a dobylo ...

hrad přestavěný na zámek
     Benešov  (BN)