Hrady.cz
Ojedinělý pískovcový památník s křížem na vrcholu postavený roku 1854 se nachází nad severozápadním okrajem Nelahozevsi vedle polní cesty nad hřbitovem, která je pokračováním Školní ulice.
Graficke pismenko Obec Nelahozeves na levém břehu Vltavy je prvně zmiňována r. 1352. Proslavil ji výstavný renesanční zámek Lobkowiczů a zejména místní rodák, hudební skladatel světové pověsti Antonín Dvořák, v jehož rodném domku naproti kostelíčku je muzejní expozice. Naproti parkovišti pod zámkem je jakési centrum obce, kde na začátku Školní ulice sídlí obecní úřad a místní školy. Ulice pak stoupá až k popisovanému památníku. Do Nelahozevsi vede silnice III. třídy, která odbočuje jednak ze silnice II/101 v Kralupech nad Vltavou, jednak ze silnice II/608 na levém předmostí mostu přes Vltavu u Veltrus. Obec má velmi dobré železniční spojení, protože na páteřní trati 090 ...
4.9. 2015

historie

Na památku zasnoubení císaře Františka Josefa I. s princeznou Alžbětou Bavorskou, u nás obecně známou jako Sissi, byl severozápadně nad obcí Nelahozeves vystavěn pískovcový sloup s pamětní deskou a křížem na vrcholu. Světlá kamenná deska nese následující, dodnes dobře čitelný text: "Na den slavného a radostného zasnoubení našeho nejmilostivějšího císaře Pána a pana Františka Josefa I. s nejosvícenější princeznou Alžbětou, Arcivévodkyní Bavorskou

pomník, památník
     Mělník  (ME)