Hrady.cz
Zámek vystavěl pl. Jakub von Wimmer ve 2. pol. 18. stol. Od r. 1804 vlastnil zámek J. A. Lexa – až do r. 1918. Na poč. 20. stol. došlo k posledním stavebním úpravám a také k secesní přístavbě na východním boku. Od r. 1948 je zámek majetkem státu.
2003 ©Luděk Pitter
Graficke pismenko Brňany je nevelká obec na levém břehu Ohře poblíž Doksan. V obci si můžeme prohlédnou patrový zámeček s mansardovou střechou z 2. poloviny 18. století, se secesní přístavbou na východním boku. K vidění je zde ještě kaple Bolestné Pany Marie a Jana Nepomuckého z roku 1723, kaplička u domu čp. č. 30, pomník padlým z 1. světové války a boží muka v polích západně od vsi z 1. poloviny 19. století.
29.9. 2003

historie

Obec Brňany od roku 1226 až do roku 1782 byla s různými přestávkami ve vlastnictví premonstrátského kláštera v Doksanech. I když někteří autoři se o zámku v Brňanech zmiňují již v době, kdy byly Brňany majetkem kláštera, většinou je zámek zaznamenán až po přestavbě, kterou provedl plukovník Jakub von Wimmer ve 2. pol. 18. stol. Majitelem Brňan byl od roku 1804 Jan Antonín Lexa, který mimo jiné vlastnil i Hrubou Skálu, Valdštejn a Trosky a jeho

Litoměřice  (LT)
    Brňany