Hrady.cz
Klášter založil Vladislav II. roku 1144, dochovány obvodové zdi románského kostela. Za husitských válek poškozen, úpravy v 15. a 16. stol. omezené. Barokní přestavba 1665–1777. Zrušen 1782, krátce kasárna, pak zámek. Od 1998 znovu řeholní komunita.
Klášterní chrám Narození Panny Marie
2003 ©Luděk Pitter
Graficke pismenko Obec Doksany se nachází asi 14 km od Litoměřic. Klášter stojí v jihovýchodní části obce při rameni Ohře. Založen Vladislavem II. a jeho ženou Gertrudou roku 1141, podřízen klášteru na Strahově a „do školy“ zde chodila i dcera krále Přemysla Otakara I. Anežka. Za své období prošel obdobím rozmachu i úpadku a v roce 1782 jej císař Josef II. zrušil. Klášter byl potom využíván jako nemocnice či kasárna. Později byla prelatura upravena na panské sídlo a dostal charakter zámku. Po roce 1945 připadlo Doksanské panství, jak jinak, státnímu statku v Roudnici a v roce 1998 došlo k návratu řádových sester do Doksan. Dnes jej v telefonním ...

Parkoviště, Suvenýry, Rezervace
    klášter