Spálený kopec

Myslejovice 2
Hradiště ležící dnes ve vojenském újezdu Březina nedaleko Myslejovic pochází z doby lužické kultury popelnicových polí. Bylo prozkoumáno v r. 1990.
Lokalita od jihovýchodu
© Luděk Vláčil 08/2017
Graficke pismenko Asi 1 km západně od obce Myslejovice v prostoru vojenského újezdu leží hradiště zvané Spálený kopec. Nadmořská výška zdejšího vrcholu činí 420 m n. m. Lokalita hradiště je ze západní, jižní a východní strany chráněna strmými svahy. Převýšení činí kolem 60 - 90 m nad vodními toky, které lokalitu obtékají. Severní strana, která je nejpřístupnější, byla zabezpečena valovým opevněním. Délka valu činí asi 70 m. Plocha hradiště činí zhruba 0,5 ha. Místo je dnes zalesněno.
Poprvé byla lokalita popsána L. Faktorem v r. 1897. Průzkum tu byl proveden v r. 1990, kdy zde archeoložka A. Prudká nalezla artefakty, které datují lokalitu do osídlení kultury lužických popelnicových polí. Nálezy jsou umístěny v muzeu v Prostějově.
Ivo Rozehnal - zdroj - Encykl.hradišť na Moravě a ve Slezsku / J.Čižmář, 4.8. 2015

hradiště