Hrady.cz
Renesanční tvrz jako rytířské sídlo postavila po r. 1584 Ludmila Valkounová, po r. 1601 byla opatřena bohatými figurálními sgrafity. Když Valkounové r. 1708 Bakov prodávali Kolowratům, tvrz již sloužila jako sýpka. Po dlouhodobém chátrání na jaře 2017 zbořena.
Budova tvrze od severu
Nádvorní strana budovy bývalé tvrze. V úrovni nad horní řadou sýpkových oken jsou jasně vidět otvory po vytrhaných zpevňujících kovových kleštinách, které kdosi vytrhává a odváží do sběru.
Graficke pismenko Velmi zajímavá budova bakovské tvrze se nacházela v severovýchodní části vsi, přibližně 4 km severně od Slaného v okrese Kladno. Budova byla totiž pomalu rozebírána; byly vytrhány dřevěné podlahy, některé trámy, ostění barokních sýpkových okének a dokonce i železa stahující celou stavbu v úrovni patra. Na jaře 2017 byl objekt demolován.
Filip Matoušek, 22.4. 2005

historie

Bakov se v historických pramenech objevuje poprvé v roce 1267, kdy je doložen zeman Bechlín z Bakova; jeho potomci pak měli pravděpodobně ve 14. století zdejší zboží pouze pronajaté od kláštera v Roudnici. Samotná budova tvrze vznikla ale až mnohem později, a to někdy po roce 1584, když ji nechala postavit Ludmila Valkounová. O něco později, zřejmě za Bohuslava Valkouna po roce 1601 vznikla také velmi pěkná a výjimečná sgrafitová výzdoba s

zaniklý
     Kladno  (KL)