Hrady.cz
Unikátní tropický skleník Fata Morgana byl vybudován v letech 1999-2004 podle projektu arch. Zdeňka Deyla jako samostatná součást Botanické zahrady hl. m. Prahy. Při délce 130 m, šířce 17 m a výšce 11 m nabízí expoziční plochu 1 750 m² pro více než 5 000 druhů rostlin tropů a subtropů.
Fata Morgana
© Jiří Špaček, 07/2015
Graficke pismenko Tropický skleník Fata Morgana se nachází na území městské části Praha-Troja a tvoří součást Botanické zahrady hl. m. Prahy, s jejímiž venkovními expozicemi sousedí. Přístup k němu vede od zastávky městských autobusů Zoologická zahrada vzhůru Trojskou ulicí až na její konec, kde je vstup do samostatného areálu zahrnujícího skleník a administrativní i technické zázemí zahrady. Druhý možný přístup ke skleníku je z úvozové cesty při jeho východním boku, kterou prochází naučná stezka Botanické zahrady.
16.7. 2015

historie

Tropický skleník Fata Morgana se sice nachází mimo areál venkovních expozic Botanické zahrady hl. m. Prahy na prosluněném jižním svahu trojské stráně, ale v jeho bezprostředním sousedství. Moderní stavba s neobvyklým esovitým půdorysem je zapuštěna do skalnatého terénu. Přirozeně členitého povrchu skály, která tvoří zadní stěnu skleníku, je zde důmyslně využito k terasovité výsadbě rostlin. Vzniká tak pozoruhodná expoziční plocha, která svým

Jiří Špaček (s využitím webových stránek Botanické zahrady hl. m. Prahy), 16.7. 2015

botanická zahrada, arboretum