Czeicznerova vila

Městská knihovna
Honosné rodinné sídlo s novobarokními a novorenesančními prvky vzniklo r. 1910 podle plánů Josefa Bluma nákladem textilního podnikatele Ferdinanda Czeicznera. V r. 1945 zestátněno, po přestavbě v letech 2000-2001 sídlo Městské knihovny.
Pohled na vilu ze zahrady
Graficke pismenko Historické město Nový Jičín je doloženo od r. 1313, od r. 1799 se datuje zdejší tradice výroby klobouků. Ve městě je od r. 1967 vyhlášena památková zóna. Je tu ojedinělé čtvercové náměstí s renesančními a barokními domy po celé délce s podloubím, mezi nimiž vyniká renesanční Stará pošta z r. 1563, v níž nocovali i ruští vojevůdci Suvorov a Kutuzov, a také nárožní dům, v němž r. 1790 zemřel populární generál Laudon. Žerotínský zámek s typickou dvojicí okrouhlých věží vznikl renesanční přestavbou starší gotické stavby, nyní je sídlem Muzea Novojičínska. Centrem města prochází červeně značená turistická cesta z Hodslavic do Štramberka. ...
11.7. 2015

historie

Městská knihovna v Novém Jičíně sídlí v bývalé Czeicznerově vile z počátku 20. století. Ferdinand Czeiczner (1850-1932) pocházel ze starobylé místní rodiny s tradiční soukenickou výrobou, on sám se vypracoval na předního podnikatele v textilním průmyslu a řadu let (1882-1918) byl členem městského zastupitelstva, krátce zastával i funkci starosty (1906-1907). Jako dlouholetý člen stavební komise se zasadil o vznik významných veřejných budov

Pavel Vlach (s použitím materiálů TIC Nový Jičín), 10.7. 2015

Nový Jičín  (NJ)