Den boje za svobodu a demokracii
Zámek z přelomu 19. a 20. stol. založený Waldštejny. Roku 1901 koupil zámek velkopodnikatel a politik Josef Wohanka, který zámek v roce 1909 přestavěl a zrekonstruoval.
Pohled na zámek z parku
© Pavel Vítek 12/2005
Graficke pismenko Obec Úholičky je dostupná pražskou městskou autobusovou dopravou a nebo z železniční zastávky na trati Praha - Děčín.
V okolí lze navštívit Prahu se svým nepřeberným množstvím památek, a také zámek, původně vodní hrad, v Roztokách u Prahy. Navštívit rovněž můžeme nedaleký Levý Hradec, kde byl knížetem Bořivojem založen v 80. letech 9. století první křesťanský kostel v Čechách. Toto místo bylo významné v počátcích vytváření raně středověkého českého státu. Nyní zde najdeme barokní kostel sv. Klimenta.

historie

Úholičky se původně jmenovaly Hoholice. Ve 14.století byly majetkem pražské kapituly u sv.Víta, později měnily majitele. První písemná zpráva o obci Úholičky je až z r. 1603. Žádný záznam o nějaké tvrzi, nebo jiném panském sídle však není. Až roku 1873 tehdejší majitel dvora, hrabě Waldštejn, vykoupil dva sousední statky, nechal je zbořit a na jejich místě založil park s řadou cenných dřevin, který je zachován dodnes. Koncem 19. stol. začali

Praha-západ  (PZ)
    Úholičky