Hrady.cz
Asi 18 m vysoký skalní most je pozůstatek jeskyně v Suchém žlebu v Moravském krasu. V 19. století byl po Macoše druhou největší zdejší atrakcí. Je menší obdobou Pravčické brány v Národním parku České Švýcarsko.
© Luděk Vláčil 07/2015
Graficke pismenko Přestože je Čertův most jedním z nejkrásnějších míst v Moravském krasu, je pro běžného návštěvníka téměř neviditelný. Lokalita je ukryta v lese a zarostlá náletovými dřevinami. Z cesty je částečně vidět pouze mimo vegetační období. Dříve k Čertovu mostu vedla turistická stezka, ale ta byla z bezpečnostních a ochranných důvodů zrušena. Dnes na něj upozorňuje pouze rozcestník "Pod Čertovým mostem", který výslovně vstup na něj zakazuje. K Čertovu mostu se nejlépe dostanete od Kateřinské jeskyně, kde můžete zaparkovat na zpoplatněném parkovišti. Od jeskyně budete pokračovat dál po asfaltové cestě asi 500m. Asi 50 m před rozcestníkem ...
Luděk Vláčil - Zdroj: cz.wikipedia.org , http://www.turistika.cz , http://cisarska-pevnost.cz, 6.7. 2015

historie

Čertův most byl původně součástí jeskyně vytvořené vodou. Postupná eroze a zřícení ostatních částí chodeb vytvořily skalní most. Zejména v 19. století byl Čertův most cílem mnoha návštěvníků a po propasti Macocha druhým nejnavštěvovanějším místem Moravského krasu. Již počátkem 19. století nechal Hugo František Salm zbudovat naproti tomuto skalnímu mostu pavilónek. Skalní most uchvátil některé umělce, například roku 1833 jej nakreslil známý malíř

Luděk Vláčil - Zdroj: cz.wikipedia.org , http://www.turistika.cz, 6.7. 2015

Pověst o Jurovi a pokladu
    V nedaleké vesnici žil chudý Jura. Neměl co jíst a tak se vydal do lesa pytlačit. Přistihl jej pán z hradu Blanseka a Jura musel jako výkupné za záchranu před před jistou smrtí přinést z Čertova mostu mláďata divokých orlů. I když mělo místo strašnou pověst, Jurovi nic jiného nezbývalo. Ještě než se vydal na cestu, šel do skal pro radu ke staré bábě. Ta mu poradila, ať si odtamtud nic jiného nebere. Věnovala mu křížek proti běsům a hůl, kterou

Luděk Vláčil - Zdroj: cz.wikipedia.org, 6.7. 2015

popis

Čertův most v Moravském krasu je menší vápencová obdoba Pravčické brány v Národním parku České Švýcarsko. Most je asi 18 metrů vysoký skalní útvar. Tvoří jej dva skalní oblouky, jeden větší a druhý menší, s maximální výškou oblouku 10 m, celkovou délkou 15 m a tloušťkou asi 1,20 m. Most je pozůstatkem jeskyně, kterou vytvořila tekoucí voda v Suchém žlebu.

přírodní scenerie

Blansko  (BK)