Křížová cesta 21. století

Příběh naděje a utrpení člověka
Cesta naděje a utrpení člověka, obecně zvaná Křížová cesta 21. století, je areál se sochařskými díly 15 soudobých autorů, vzniklý r. 2008 podle projektu akad. sochaře Vladimíra Preclíka. Nachází u obce Stanovice na kilometrovém pruhu louky mezi lesem a železniční tratí z Jaroměře do Staré Paky.
Vladimír Preclík: Katedrála prosby
© Jiří Špaček, 08/2009
Graficke pismenko Cesta naděje a utrpení člověka, obecně zvaná křížovou cestou 21. století, je areál se sochařskými díly 15 soudobých autorů, vzniklý r. 2008 podle projektu akad. sochaře Vladimíra Preclíka. Nachází se západně od obce Stanovice na pruhu louky dlouhém téměř kilometr mezi lesem a železniční tratí 030 z Jaroměře do Staré Paky. Nejsnadnější přístup k tomuto místu je od silnice III. třídy spojující Zaloňov a Žireč, kterou u odbočky na Stanovice křižuje červená značka. Ta z křižovatky míří k podchodu pod tratí, za nímž už je začátek zmíněného areálu. Ten je dobře dostupný i železnicí, a to od zastávky Žireč na zmíněné trati 030. Od ní vede žlutá ...
6.7. 2015

historie

Ta myšlenka byla stará 300 let. Hrabě František Antonín Špork (Sporck) na Kuksu se zabýval myšlenkou vybudovat křížovou cestu od hospitalu k Braunově Betlému. Také jezuité v sousední Žirči měli zájem vybudovat stejným způsobem nové poutní místo. Žádný z těchto záměrů nebyl uskutečněn. Myšlenka však zaujala východočeského rodáka, sochaře Vladimíra Preclíka. Údajně byl na ni upozorněn betlémáři ze Dvora Králové nad Labem. Po konzultacích s

Jiří Špaček (s využitím různých webových stránek), 7.7. 2015

pomník, památník