Hrady.cz
Vzniklo sloučením několika domů zakoupených J. Rotlevem, které získala UK v roce 1383. Kolem r. 1600 upraven, vrcholně barokní vzhled z l. 1715–18 podle projektu F. M. Kaňky. Novodobě upraveno v l. 1947–1958 J. Fragnerem.
Pohled od východu z Ovocného trhu
Vpravo je novodobá přístavba, respektující zdivo z režných cihel starší části. Za tímto traktem vyčuhuje zachovaná gotická věž.
Graficke pismenko Karlova Univerzita je po staletí hlavním pilířem vzděláváním v našich zemích. Sídlí zde od roku 1383, kdy Karlova kolej získala Rotlerův dům, který od přestavby let 1383–86 slouží jako sídlo celé univerzity. Vzhled současných budov je poněkud zkreslující, nejlépe je zachovaná vyčnívající gotická arkýřová kaple sv. Kosmy a Damiána. Komplex najdete u Ovocného trhu mezi Staroměstským náměstím a Příkopy.

historie

Dnešnímu Karolinu předcházel dům královského mincmistra Jana Rotleva. Ten získal Václav IV. v roce 1383 částečně zřejmě jako dar – na arkýři bývalé kaple je Rotlevův erb. Blok snad čtyř či pěti domů byl do r. 1386 stavebně sjednocen – část přiléhající k Železné ulici pocházejí již ze 13. století. Jedna věž stála na nároží k tržišti (odstraněna), druhá se zachovala u vedlejší budovy. Roku 1568 Karolinum částečně vyhořelo, kolem roku 1600 došlo k

Ivka (P. Vlček a kol.: Umělecké památky Prahy – Josefov a Staré Město, Academia, Praha 1996), 14.6. 2008

Praha 1-Staré Město
    Další paláce, domy