Hrady.cz
Historická dopravní značka, spíše návěstí pro vozky, které je informovalo o potřebě zmírnit rychlost použitím ruční brzdy, se zachovala u Radčic (dnes součást Vodňan). Postavena zřejmě v 19. století.
Graficke pismenko Jednou z prvních dopravních značek byl kamenný pilíř s vyobrazením brzdy, zvaný brzdový kámen. Najdete jej na staré silnici z Vodňan do Protivína. Označoval místo, kde měl vozka začít přibrzďovat vůz, aby si nepřejel koňský potah. Nenechejte se zmýlit tím, že značka je vlevo. I u nás se dříve jezdilo vlevo.
Názvu psí packa se podle pamětníků používalo pro „ruční brzdu“ vozu, protože si vozkové na její rukojeť natahovali kůži ze psí packy. Podle jiných byl pro toto znamení používán název "čuba".

technická památka
     Strakonice  (ST)