Hrady.cz
Kostel Nanebevzetí Panny Marie románsko-gotického původu z 13. stol. zničen r. 1645 Švédy, o 40 let později obnoven barokně zásluhou hrabat Althannů, tehdejších majitelů vranovského panství. Památkově chráněn od r. 1958 spolu s barokní farou a pohřební kaplí sv. Ondřeje románského původu.
Kostel Nanebevzetí Panny Marie od jihu
Graficke pismenko Ves Frain, česky Vranov, vznikla jako podhradí pohraniční pevnosti střežící moravsko-rakouskou hranici a je prvně doložena r. 1323. Hrad na 80 m vysoké skále nad řekou Dyjí je však poprvé zmiňován již r. 1100 a během staletí se změnil na honosný zámek. Podhradní ves byla r. 1516 povýšena na městečko, což odpovídá pozdějšímu označení městys. Tento status byl Vranovu obnoven r. 2006. Výše proti toku řeky nad městysem byla v letech 1930-1933 vybudována 60 m vysoká přehradní hráz, která vytvořila 30 km dlouhé jezero, a Vranov se tak stal jedním z center významné rekreační oblasti.
Městysem prochází silnice II/398, která vede od Jevišovic do pohraničního Šafova. Nejbližší železniční zastávka Šumná na trati 241 z Okříšek do Znojma je vzdálena asi 7 km.
20.6. 2015

historie

I když je vranovský farní kostel Nanebevzetí Panny Marie dominantou městyse a hodnotnou památkou církevní architektury, nemůže ani zdaleka konkurovat významné siluetě zámeckého komplexu, který vévodí celému okolí. S ohledem na první zmínky o zdejším osídlení má i kostel velmi starou historii, postaven byl již v první polovině 13. století, během dalších let pak postupně rozšiřován. Tehdejší podobu kostela ale neznáme, protože byl v roce 1645

Pavel Vlach (s použitím webu farnosti Vranov nad Dyjí), 19.6. 2015

Znojmo  (ZN)