Hrady.cz
Kaplička Nejsvětější Trojice pochází z konce 18. století. Pozdně barokní stavba čtvercového půdorysu. Na průčelí pilastry. R. 1893 do kapličky instalován obraz sv. Trojice, v 90. letech 20. století z kaple odebrán.
Kaple Nejsvětější Trojice v Tmáni
© Pavel Vítek 03/2015
Graficke pismenko Tmáň je místní část městyse Zlonice. Leží 8 km severovýchodně od Slaného a 8,5 km západně od Velvar. Kapličku najdeme v jižní části obce na malé návsi v parčíku.

popis

První písemná zmínka o vsi pochází z roku 1382. Kaplička Nejsvětější Trojice na návsi v Tmáni pochází z konce 18. století. Jedná se o pozdně barokní malou stavbu čtvercového půdorysu. Na průčelí kapličky pilastry. Vchod se segmentovým zákleníkem. Vnitřek kaple sklenut křížovou klenbou. V roce 1893 byl pro kapličku zakoupen obraz sv. Trojice. Obraz z kapličky v 90. letech 20. století odebrán, aby nelákal nenechavce. Na svátek Nejsvětější Trojice,

Pavel Vítek – zdroj: Umělecké památky Čech 4 (T – Ž), Poche a kol., Academia Praha 1982, 14.6. 2015

Kladno  (KL)