Hrady.cz
Zámek z gotického vodního hradu ze 13. st., ze kterého zůstaly zbytky válcové věže. Zahrnuje slohová období od středověku do 19. st. V období romantismu pseudogoticky přestavěn. Vlastnili jej páni z Boru, von Götzen a Löwensteinové (do r. 1945).
pohled na nádvoří
Prohlídka zámku a věže: Trasa pro návštěvníky začíná v přízemí bývalého hradu, u pokladny. Trasa vede přes Švamberský sál se sklípkovými klenbami a hradní kapli sv. Vavřince. Pokračuje do 1. patra zámeckého křídla, velkým schodištěm do předsálí a dalších pěti zámeckých salónků. V závěru prohlídky vede točitým schodištěm k zámecké věži, obrazárnou posledních čtyř generací rodu Löwenstein – Wertheim a salónkem grafik. Prohlídku uzavírá výstup na věž, jejíž ochoz (30 m) slouží jako rozhledna. Délka prohlídky je 40 – 50 min.
Prohlídka věže: Samostatná prohlídka věže je možná i mimo stanovenou dobu prohlídky, po domluvě v pokladně. Vstup na věž je zpoplatněn 30,- kč.

historie

Lesnatá pahorkatina kolem dnešního Boru byla do 13. století osídlena jen řídce. V l. 1224 - 1247 se jako majitel okolní krajiny připomíná Ratmír ze Skviřína, předem pánů ze Švamberka, kteří později drželi Bor celá čtyři staletí. Patrně krátce před r. 1263, kdy se v historických pramenech poprvé objevuje hrad Bor, založili zde na nějakém boru jeho synové Ratmír, přimdecký purkrabí, a Bohuslav hrad při cestě ze Stříbra na Přimdu. Bohuslav, který

Hrady, zámky a Tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku, Západní Čechy, 22.1. 2003

WC, Rodiny s dětmi, Parkoviště, Suvenýry, Rezervace, Svatby, Noční prohlídky, Samostatné prohlídky