Hrady.cz
Novorománská kaple sv. Jana Křtitele v Holyni byla vybudována r. 1861 nákladem majitelky místní zemědělské usedlosti Marie Novotné-Malé. Po 2. světové válce stavba zchátrala a v letech 2007-2008 byla městskou částí Praha-Slivenec rekonstruována na výstavní síň.
Kaple v Holyni
© Jiří Špaček, 06/2015
Graficke pismenko Malá ves Holyně je uváděna již r. 1088 v zakládací listině vyšehradské kapituly a po celá staletí byla zemědělskou osadou blízkého Slivence, s nímž byla r. 1974 připojena k Praze. V současnosti je součástí městské části Praha-Slivenec, zůstala ale v podstatě stále malou vsí, která má jen něco přes 400 obyvatel. Má však vlastní katastrální území. Holyně leží na západním okraji Prahy jen malý kousek od frekventované ulice K Barrandovu, která je přivaděčem k Pražskému okruhu a dálnici D5. Zajíždí sem městský autobus od stanice metra B Smíchovské nádraží. Konečná zastávka tramvají na sídlišti Barrandov je vzdálena asi 1 km východně. Železniční ...
24.6. 2015

historie

Kaple sv. Jana Křtitele na návsi v Holyni byla vybudována jako jednolodní novorománská stavba r. 1861 a 22. prosince téhož roku byla vysvěcena. Její stavbu financovala rolnice a majitelka místního statku Marie Novotná-Malá. Byl to její projev vděčnosti za to, že její lidé, vracející se z pole, přežili bez úhony úder blesku, který zasáhl jejich povoz. Nejprve nechala postavit přímo na místě události kamenný kříž, který dodnes stojí při cestě k

Jiří Špaček (s využitím informací obce a různých internetových pramenů), 24.6. 2015

Praha 5-Holyně