Hrady.cz
Socha sv. Donáta pochází z roku 1754. Pískovcová socha biskupa Donáta v životní velikosti. Socha zapsána v seznamu nemovitých památek.
Socha sv. Donáta při cestě ze Šlapanic do Poštovic
© Pavel Vítek 03/2015
Graficke pismenko Obec Šlapanice najdeme 13 km severně od Slaného a 11 km jižně od Budyně nad Ohří. Obcí prochází silnice č. II/118, spojující město Slaný s Litoměřicemi přes Budyni nad Ohří a silnice č. II/239, vedoucí z Černčic u Loun do Černuce u Velvar. Sochu sv. Donáta najdeme při cestě vedoucí ze Šlapanic do nedaleké obce Poštovice po pravé straně.

popis

První písemná zmínka o obci Šlapanice pochází z roku 1318. Socha sv. Donáta u silnice do Poštovic pochází z roku 1724. Jedná se o pískovcovou sochu biskupa Donáta v životní velikosti. Na podstavci nápis: "S Donate Biskupe a muczedniku pros za nas Anno 1724“. Jde o celkem dobře modelovanou postavu biskupa s mitrou na hlavě a se sepjatými rukama. Podle pověsti stojí socha na místě, které bylo ušetřeno od zkázy při velkém krupobití. Socha je

socha, monument
     Kladno  (KL)