Den boje za svobodu a demokracii
Dřevěný kostel sv. Františka z Assisi postaven jako provizórium v prosinci 1941 podle projektů arch. Karla Hrušky a Jaroslava Čermáka. V 60. letech podle plánů arch. Vladimíra Hladíka upraven na trvalý objekt. Interiér skromně vybaven v době stavby mozaikou a sochami. Od r. 2010 kulturní památka ČR.
Kostel sv. Františka z Assisi
© Jiří Špaček, 05/2015
Graficke pismenko Ves Krč je prvně zmíněna r. 1222, celá staletí to však byly vsi dvě, Horní a Dolní Krč, které mívaly většinou odlišnou vrchnost. K jejich spojení došlo r. 1848 a v r. 1922 se Krč stala součástí Prahy. Pro původně provizorní kostel sv. Františka z Assisi byl zvolen hezký pozemek na hraně stráně, která se začíná prudce svažovat k jihu do údolí Kunratického potoka.
Kostelík se nachází poblíž stanice metra C Budějovická. Když od ní vyjdeme po ulici Antala Staška, druhá příčná ulice, která odbočuje vlevo, se jmenuje U Habrovky. V ní stojí popisovaný kostelík v místě, kde končí vozovka a ulice se mění v klesající cestu pro pěší. Nachází se v zahradě a částečně je kryt vzrostlými stromy
26.5. 2015

historie

Nebývá obvyklé, aby kostel byl vybudován během dvou týdnů, byť to bylo z nouze. V pražské Krči to dokázali a stavba tam stojí už více než 70 let. Krč totiž byla jednou z mála čtvrtí připojených r. 1922 k tzv. Velké Praze, která neměla svou farnost. V r. 1935, kdy měla již téměř 20 000 obyvatel, byl založen Spolek pro vystavění katolického kostela a brzy se podařilo shromáždit prostředky na zpracování projektu. Plány vypracoval arch. Jaroslav

Jiří Špaček (s využitím informací michelské farnosti a dalších internetových pramenů), 26.5. 2015

Praha 4-Krč