Hrady.cz
Barokní zámek nechal postavit F. F. Kinský v letech 1721-1723 podle projektu J. B. Santiniho. Vrcholné dílo našeho barokního stavitelství. Roku 1943 vyhořel. Rekonstruován až do roku 1968.
Graficke pismenko Lehce přístupné, pod vchodem do zámeckého parku dosti velké parkovište. U zámku je anglický park s chráněnými stromy. Kaple a v součastné době opravující se oranžérie.
9.8. 2002

turistické

Zámek Karlova Koruna byl pojmenován na počest císaře Karla VI., který v roce 1723 při příležitosti své korunovace v Praze navštívil Františka Ferdinanda Kinského.
    Lucie Lorencová, 21.6. 2005
    Pohádková cesta parkem zámku Karlova Koruna:
    Cesta je složena ze dvou okruhů. Okruh Víl (645 m) je označena fialovou barvou a má 8 stanovišť a okruh Strašidel a skřítků (1000 m) je označen zeleně a na cestě se setkáte s 11 stanovišti. Návštěvníci si mohou v pokladně zámku zakoupit „Pohádkového průvodce“ k plnění pohádkových úkolů po zámeckém parku.
    Prohlídky s Oktaviánem Kinským
    Prohlídka v rámci projektu "Otevřte 13. komnatu" (odhalte tajemství českých hradů a zámků). Tajemná prohlídka s hrabětem šprýmařem, v čase 9:30 - 14:30 hod. Začátky prohlídek vždy v půl - 9:30, 10:30 hod (atd.). Vstup: dospělí 110,- Kč, děti/senioři 90,- Kč.

historie

Barokní zámek postavený pro F.F. Kinského podle plánů G. Santiniho v letech 1721-1723 nazýván Karlova Koruna na počest pobytu císaře Karla VI v roce 1723. V roce 1943 zničen požárem, poté byl obnoven.
    28.5. 2002
    Historie
    V roce 1775 se Karlova Koruna proměnila ve vězení-do žaláře bylo uvrženo 400 sedláků, účastníků známé vzpoury. Karlova Koruna sloužila i kulturním účelům-např. v roce 1818 tu byla předvedena česká divadelní komedie -Honza kolohnát z Přelouče-, v níž si s chlumeckými studenty zahrál i mladičký V.K. Klicpera. V 19. století byl založen anglický park o rozloze 18 ha. V roce 1943 zámek vyhořel, v roce 1968 byla dokončena jeho obnova. Dnes je

popis

Severně od zámku byla patrně ve 20. letech 18. století postavena barokní Kaple Zvěstování Panny Marie, patrně rovněž podle návrhu J. Santiniho.
    Rodochrozit - podle UPČ E.Pocheho, 3.5. 2012

Noční prohlídky, Svatby, Parkoviště, Suvenýry, Pronájem prostor, Restaurace, Program pro školy, WC, Rodiny s dětmi
     Hradec Králové  (HK)
    Chlumec nad Cidlinou