Den boje za svobodu a demokracii
Terénní zbytky hradu. Postaven Štěpánem z Tetína před r. 1338, zanikl ještě ve 14. století. Počátkem 16. stol. zříceniny pobořeny při zkoušení nových pražských děl. Koncem 17. století ještě stály výrazné zříceniny zdí, dnes se tu nacházejí pouze reliéfní obrysy staveb a hradeb.
Pohled na vrcholovou plošinu ze západu.
Graficke pismenko Informace k místu jsme našli v časopise „Pražská pětka“ (č. 2/2004) v článku „Prokopské a Dalejské údolí IV.“, kde autor Stanislav Tůma uvádí toto: „Ves Zlíchov, připomínaná ve 14. století, patřila Štěpánu z Tetína, poté jej vystřídala řada dalších majitelů. Chceme-li navštívit to, co zbylo z jeho sídla, musíme se (od zlíchovského kostelíka) vrátit kousek zpět, podejít krátký tunel pod železniční tratí a pak stále stoupat vzhůru ulicemi Nad Zlíchovem a Žvahovem, výše již značenou cestou lesíkem na holý vrch Ctirad. Zde vystoupáme po krátkých dřevěných schodech na vrcholovou plošinu. A právě zde, vpravo na konci schodů nalezneme zbytky valů ...
V. a M. Kotíkovi, 7. 3. 2004, 18.3. 2004

historie

Na 308 metrů vysokém vrchu bylo doloženo sídliště z pozdní doby kamenné. Později zde bylo slovanské hradiště, ke kterému by se mohla vztahovat pověst o dívčí válce. Hrad Děvín patrně postavil Štěpán z Tetína – levoboček přemyslovce Jana Volka – před rokem 1338. Kolem roku 1375 od něj koupil Zlíchov i s hradem smíchovský kartouzský klášter, kterému byly roku 1420 zkonfiskovány. Nakonec prý nechal hrad zbořit císař Zikmund jako sídlo lapků.

Děvín hrad
    Na Zlíchovem vypíná se pláň, oddělen jsouc k severu údolím Košířským, k jihu údolím Hlubočerpským od ostatní výšiny a k východu Zlíchovu a k Vltavě spadajíc. Ze čtenářův asi mnohý dal si stráň tuto ukazovati, shánějíc se po Dívčím hradě, jehož jméno také nese hostinec pod ním položený. Kde je starodávné hradiště, spatřuje se výšina, která ke třem stranám příkrými nebo vysokými stráněmi spadá, totiž východně na Zlíchovskou, jižně a západně k

August Sedláček, Hrady zámky a tvze Království českého VIII., 18.3. 2017

Pověst o Dívčí válce
    Jméno Děvín získalo toto sídlo díky tomu, že právě sem je pověstmi situováno sídlo vzbouřených dívek. Sama pověst prodělala zajímavý vývoj. Kosmas ve své kronice předkládá celkem hravou a nevinnou českou verzi antické pověsti o Amazonkách a o únosu Sabinek. Zřejmě ještě v jeho době doznívaly pohanské letnicové hry mládeže zakončené nevázaným veselím. Podle něj si volnomyšlenkářské dívky vystavěly hrad, ze kterého vyrážely na lov. Mladí mužové

Ivka dle rozhlasového pořadu Toulky českou minulostí, 27. díl, 7.2. 2007

popis

Děvín stál na kraji planiny, chráněný z boku roklí. Měl obdélníkovou dvoudílnou blokovou dispozici. Vnější čtvercové opevnění bylo na otevřené severní straně chráněno okrouhlými baštami (či věžemi). Jádro hradu bylo v severozápadním nároží, na jihu stála obytná věž. Postaven byl z místního vápence, při povrchovém průzkumu byly objeveny zlomky prejzů, které kryly střechu.
    Ivka (T. Durdík: Ilustrovaná encyklopedie českých hradů, Libri, Praha 2000), 8.2. 2007

Praha 5-Hlubočepy