Hrady.cz
Menší barokní kostel Nanebevzetí Panny Marie v horní části Bukovinky. Spojován se zázračným zjevením Panny Marie v r. 1210. Starší románská stavba ze 13. století byla za husitských válek poničena, ale brzy obnovena. V r. 1772 vyhořela a r. 1773 nahrazena současným barokním kostelem s průčelní věží.
jižní pohled na kostel
© Jan P. Štěpánek 05/2015
Graficke pismenko Drobný venkovský kostelík stojící v horní (východní) části obce Bukovinka, která se rozkládá v jižní části Drahanské vrchoviny na okraji krasové oblasti Moravský kras.
S původně románským kostelíkem se pojí pověst zjevení Panny Marie v roce 1210 a následném pořízení její sochy. Ta byla později pro své zázračné schopnosti přenesena do nedalekých Křtin, ze kterých se časem stalo slavné poutní místo.
V kostele se konají pravidelné mše a jeho okolí tvoří příjemná zahrada s ovocným sadem.

historie

Původní románský kostelík ze 13. století byl v době husitských válek vážně poškozen. Obnovil jej dle pověsti až mnich jménem Pavel, který zde měl být v roce 1475 i pochován. V roce 1772 kostel zcela vyhořel a v roce 1773 byl dle literatury vedle starší stavby postaven kostel zcela nový. Zdá se, že starší kostel byl snad dřevěný, nebo alespoň z větší části dřevěný. Jinak si nejde vysvětlit důvod výstavby zcela nového kostela nedaleko staršího.

Blansko  (BK)
    Bukovinka