Hrady.cz
Židovský hřbitov založen v 17. století původně jihozápadně za městem, nyní přímo sousedí s novým městským hřbitovem v Barborce z r. 1974. Zachováno na 200 náhrobků z doby od r. 1679 do 2. světové války. Po r. 1991 včetně márnice Pražskou židovskou obcí opraven, trvale volně přístupný.
Židovský hřbitov
Graficke pismenko Ledeč nad Sázavou je jako ves připomínána v 80. letech 12. století, na město byla povýšena r. 1562. Dominuje jí pův. gotický hrad z 13. století, později přestavěný renesančně a barokně na zámek. Městem procházejí silnice II. třídy č. 130, 150 a 339. Místní nádraží se nachází na známé posázavské trati 212, která vede souběžně s řekou od Světlé nad Sázavou přes Zruč nad Sázavou až do Čerčan. Židovský hřbitov leží na jihozápadním okraji města, z Husova náměstí v centru k němu vede ulice Hrnčíře.
1.5. 2015

historie

Židovský hřbitov v Ledči nad Sázavou byl založen za jihozápadním okrajem města, dnes však sousedí s areálem nového městského hřbitova v Barborce z let 1973-1974. Pohřbívalo se zde již v 17. století, podle některých pramenů od roku 1601. Existence židovské obce v Ledči skončila za 2. světové války. Na hřbitově je dnes kolem 200 náhrobků, většinou staršího typu, barokních a klasicistních, novější náhrobní kameny s českými nápisy jsou jen

Pavel Vlach (s použitím webu Pražské židovské obce), 1.5. 2015

židovské památky
     Havlíčkův Brod  (HB)
    Ledeč nad Sázavou
    Další židovské památky
    V okolí 15km nebylo nalezeno nic, zkuste se podívat na mapu třeba bude něco jen o kousek dál.

Ledeč nad Sázavou

města Ledeč nad Sázavou.
    HistorieSídliště pod hradem vzniklo snad již počátkem 13. století. Některá svobody dostalo už v 1. polovině 15. věku, na město bylo pak povýšeno před r. 1458. R. 1562 znovu potvrdil Ledeč za město na žádost Zdeňka Meziříčského z Lomnice král Ferdinand I. Kdy město dostalo znak, není přesně známo, stalo se tak patrně v době vlády pánů z Říčan (do r. 1541, resp. 1556), protože se znak zcela podobá jejich erbu. Na pečetích se však objevuje jen štít bez helmu a klenotu, zatímco v literatuře se obecně užívá úplného znaku a také město dnes pokládá za správný znak úplný. Znak na klenbě děkanského kostela z r. 1654 má odchylné barvy, na stříbrném štítě zlaté listy s černými řapíky. Jde vlastně o znázornění pečeti. Pro neheraldickou podobu barev máme pochybnosti o jejich správnosti, a setrváváme proto na původní barevnosti i tradiční již formě úplného znaku, přijatého od pánů z Říčan.