Hrady.cz
Kaple Nejsvětější Trojice pochází z druhé poloviny 19. století. Vystavěna v novogotickém stylu patrně na místě starší kaple. V bočním průčelí zasazen kamenný kříž. V interiéru pouze dřevěný kříž.
Kaple Nejsvětější Trojice v Kmetiněvsi
© Pavel Vítek 03/2015
Graficke pismenko Kmetiněves najdeme 12 km severovýchodně od Slaného a 7 km severozápadně od Velvar. Obcí prochází silnice II/239 z Loun a Peruce do Černuce a Velvar. Obcí vede železniční trať 095 Vraňany – Zlonice a leží zde i zastávka. Kapli Nejsvětější Trojice nalezneme u odbočky z hlavní silnice do centra obce po levé straně.

popis

Obec Kmetiněves byla založena v 2. polovině 13. století. Kaple Nejsvětější Trojice stojí při cestě na náves. Pochází z druhé poloviny 19. století. Vystavěna je v novogotickém stylu. Na stejném místě asi pravděpodobně již stála starší kaple. V bočním průčelí zasazen kamenný kříž pocházející asi z r. 1759. Ten dříve stál před hřbitovem. V interiéru byly dříve umístěny hodnotné kamenné sochy sv. Anny a sv. Josefa z r. 1716. Nyní se zde nachází

Pavel Vítek – zdroj: POCHE Emanuel; et al. Umělecké památky Čech. 1. vyd. Sv. 2. Praha: Academia, 1978, 15.4. 2015

Kladno  (KL)
    Kmetiněves