Hrady.cz
Empírový farní kostel sv. Josefa na náměstí v Jevišovicích byl postaven v letech 1823-1830 jako náhrada za zbořený středověký kostel sv. Mikuláše na hřbitově. Cenné varhany z r. 1748 byly do kostela převezeny z katedrály sv. Petra a Pavla v Brně a slouží i koncertní činnosti.
Pohled na kostel od brány zámeckého parku.
Graficke pismenko Město Jevišovice je prvně doloženo r. 1289, městský status z počátku 18. století byl obnoven r. 2007. Leží mimo železniční síť na křížení silnice II/361 z Jaroměřic nad Rokytnou do Znojma a silnice II/398. Oplývá řadou turistických zajímavostí. Jsou tu dva zámky, zřícenina hradu a při západním okraji města na řece Jevišovce nejstarší přehradní nádrž na Moravě z r. 1897. Na náměstí se kromě empírového kostela nachází barokní sýpka ve správě Moravského muzea v Brně upravená na kulturně sportovní centrum.
17.4. 2015

historie

Výraznou dominantu náměstí v Jevišovicích tvoří soubor empírového kostela sv. Josefa a barokní sýpky z poloviny 18. století. Původní jevišovický kostel zasvěcený sv. Mikuláši stával na současném hřbitově jižně od města. Počátkem 19. století byl tento kostel již značně zchátralý a nařízením krajského úřadu z roku 1820 bylo doporučeno jej opravit nebo postavit nový. Na návrh správce panství byl starý hřbitovní kostel zbořen a v roce 1823 začala

Pavel Vlach (s použitím informací webu města a farnosti Jevišovice), 15.4. 2015

Znojmo  (ZN)