Hrady.cz
Památník Josefa Suka je umístěn v jeho letním domku v rodných Křečovicích. Domek postavil r. 1895 otec slavného hudebního skladatele a houslisty. Rodina ho i se zařízením pak r. 1951 odkázala státu. Nyní je ve správě Národního muzea-Českého muzea hudby.
Sukův domek v Křečovicích
© Jiří Špaček, 08/2011
Graficke pismenko Obec Křečovice je prvně doložena r. 1352 a leží na silnici II/105 vedoucí z Neveklova do Sedlčan. Obě místa spojuje také červeně značená turistická cesta, která jako jediná obcí prochází. Křečovice proslavil hudební skladatel a člen Českého kvarteta Josef Suk (1874-1935), který se narodil v místní škole a po celý život sem jezdil trávit volné chvíle v domku, který jeho otec nechal postavit v severovýchodním cípu návsi. V něm je nyní jeho památník. Na hřbitově u kostela pak najdeme jeho hrob s typickým kamenným náhrobkem ve tvaru lyry od Otakara Španiela. Tento náhrobek je dobře vidět i v několika scénách oblíbené filmové komedie ...
Jiří Špaček, 3.4. 2015

historie

Josef Suk se narodil v křečovické škole 4. ledna 1874. Již v 18 letech se během studia na pražské konzervatoři stal jako houslista členem kvartetního souboru, který později nesl název České kvarteto, a působil v něm 40 let. Jeho otec stejného jména, jinak místní řídící učitel a regenschori, pro něj nechal r. 1895 na návsi proti kostelu postavit domek, aby měl kde odpočívat a komponovat mezi jednotlivými koncertními turné. Josef Suk se stal zetěm

Jiří Špaček (s využitím webových stránek Národního muzea-Českého muzea hudby), 3.4. 2015

pomník, památník