Hrady.cz
Barokní zámek stojí na místě román. tvrze řádu něm. rytířů (zač. 13. stol.). V majetku Kouniců nejprve koncem 16. stol. postaven renesanční zámek, poté barokně přestavěn v obd. 90. let 17. stol. – r. 1752, arch. Domenico Martinelli a Ignác Valmaggini. Rekonstrukce v 70. l. 20 stol. a v l. 2004-2012.
vstupní průčelí
V levém rohu, za zámkem, je vidět věž empírového kostela Vzkříšení Páně
Graficke pismenko Zámek ve Slavkově u Brna tvoří dominantu středu města, městské památkové zóny vyhlášené roku 1990. Proslavil se zejména uzavřením příměří po bitvě u Slavkova r. 1805. Za zámkem se táhne úzká obdélníková zahrada (15ha) zdobená 47 plastikami. Z velké části se jedná o postavy antických bájí, autoři jsou ital Giovanni Giuliani a rakušan Ignác Lengelacher. Rostou v ní také vzácné dřeviny, jako napřiklad dřevořec trojtrnný, katalpa, zerav, ořešák černý či nahovětec kanadský a další.
Přímo na před zámkem stojí mohutná budova klasicistního kostela Vzkříšení Páně a středověká radnice. Z bývalé židovské čtvrti se dochovalo několik domků a novorománská synagoga. U hřbitova je k vidění nevelký pozůstatek městských hradeb.

Nová expozice Austerlitz - malé město velkých dějin
    Na zámku byla otevřena expozice Austerlitz - malé město velkých dějin, moderní a rozsáhlá expozice věnovaná bitvě u Slavkova r. 1805 a období napoleonských válek. Své si zde najdou rodiče i děti, odborníci i laikové.

historie

Zprávy o vsi Slavkovu pocházejí až ze 13. století. Někdy na jeho počátku vznikla ve vsi zvané Novosedlice (odtud také německý název Slavkova Neustertitz - Austerlitz) komenda řádu německých rytířů, doložená poprvé v r. 1237. Jak tornu bylo u komend rytířských řádů běžné, byla tu postavena i řádová tvrz. Za úpadku řádu na počátku 15. století komenda zanikla; Slavkov se dostal do. zeměpanských rukou, v r. 1416 byl povýšen na město a dostal od

H.Houdková podle Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Jižní Morava (doplněno redakcí), 23.4. 2004

WC, Restaurace, Parkoviště, Suvenýry, Rezervace, Pronájem prostor, Svatby, Noční prohlídky
    tvrz přestavěná na zámek