Hrady.cz
Tvrz Cuknštejn vystavěl v letech 1489–1491 vladyka Vilém Pouzar z Michnic. Za českého stavovského povstání 1618–20 zpustošena císařskými vojáky a darována generálu hraběti Karlu Bonaventurovi Buquoyovi. Dnes probíhá postupná rekonstrukce.
Průčelí tvrze
Graficke pismenko Tvrz Cuknštejn se nachází v jižní části krajinářského parku Terčino údolí u Nových Hradů. Přístup autem ze silnice II/154, v obci Světví k severozápadu po místní komunikaci. Ve Světví je nejbližší autobusová zastávka, vlak nejblíže ve stanici Nové Hrady na trati České Budějovice - České Velenice, asi 6 km severně. Kolem tvrze vede červená turistická značka z Nových Hradů do Horní Stropnice.
22.11. 2008

historie

Tvrz postavili ke sklonku 15. století vladykové z Michnic na pozemcích své tvrze Světví. Tu držel v roce 1488 Vilém z Michnic. Tehdy Cuknštejn snad ještě nestál, ale jistě byl postaven již roku 1491, kdy se Vilém psal "seděním na Cukenšteině". Vilémův strýc Oldřich Pouzar z Michnic, který přejal po jeho smrti roku 1496 všechny jeho statky, držel potom tvrz Cuknštejn s poplužním dvorem, mlýnem a vsí, vsi Světví, Kropšlák, Krncov, Konracšlák, dvůr

6.8. 2002
    Vladycký dvorec. Původně byl střediskem samostatného statku. Dnes představuje unikátní příklad téměř kompletně zachované pozdně gotické tvrze z konce 15. století.
    WEB, 6.8. 2002
    Pokračování historického přehledu majitelů tvrze - viz úvodní článek k historii
    V r. 1545, po smrti posledního majitele zmíněného v předchozím článku (Oldřich Pouzar z Michnic), došlo k dělení jeho pozůstalosti a syn Svojše převzal v r. 1549 Cuknštejn. Po něm (zemř. 1570) dědila jeho manželka Lidmila z Dlouhé Vsi, ale ta zemřela již r. 1572 a o její majetek se rozdělili příbuzní. V letech 1588- 92 je znám jako majitel statku Pavel Boubínský z Újezda. Od r. 1597 seděl na tvrzi Jiřík Kába z Rybňan s manželkou Kateřinou z

české hrady,2.díl,D.Menclová,nakl.Odeon; Jaroslav Špiroch , 5.8. 2009

České Budějovice  (CB)