Hrady.cz
Kostel sv. Lukáše v Křečovicích je uveden již r. 1352 v prvním soupisu kostelů pražské diecéze. Gotická stavba neznámé podoby byla v 1. pol. 18. stol. nahrazena dnešní barokní stavbou s nevysokou hranolovou věží. Vnitřní vybavení kostela včetně kazatelny a oltářů pochází vesměs z 19. a 20. stol.
Kostel sv. Lukáše v Křečovicích
© Jiří Špaček, 08/2011
Graficke pismenko Obec Křečovice je prvně doložena r. 1352 a již tehdy tu stál gotický kostel. Na jeho místě se nachází současný kostel barokní. Obec leží na silnici II/105 vedoucí z Neveklova do Sedlčan. Obě tato místa spojuje také červeně značená turistická trasa, která Křečovicemi jako jediná prochází.
Obec proslavil rodák Josef Suk (1874-1935), hudební skladatel a houslista Českého kvarteta, který tu má rodnou světničku ve škole, památník ve svém někdejším letním domku a také hrob na místním hřbitově.
V novější době se Křečovice staly dějištěm populární filmové komedie Jiřího Menzela "Vesničko má, středisková", která tu byla natáčena r. 1985.
Jiří Špaček, 2.4. 2015

historie

Kostel sv. Lukáše v Křečovicích je zasvěcen jednomu ze čtyř evangelistů a prvnímu dějepisci církve. Pův. gotická stavba zmiňovaná již r. 1352 byla v 1. polovině 18. století nahrazena novou stavbou barokní se stejným zasvěcením. Prostý kostel je jednolodní o délce přes 30 metrů, vysoký přes 10 metrů a přiléhá k němu hranolová věž s barokní bání. Kazatelna a hlavní oltář jsou novorenesančním dílem Antonína Suchardy z r. 1910, oltářní obraz sv.

Jiří Špaček (s využitím informací na webové stránce Římskokatolické farnosti Křečovice), 2.4. 2015

Benešov  (BN)