Hrady.cz
Kobyliská střelnice - tragické místo, kde nacisté v letech 1941-1945 popravili více než 750 českých vlastenců. Popraviště je od r. 1945 označeno křížem a v r. 1975 bylo pietně upraveno na Památník protifašistického odboje. V r. 1978 prohlášeno za NKP.
Kobyliské popraviště
© Jiří Špaček, 03/2015
Graficke pismenko Někdejší vojenská střelnice se nacházela na severním okraji území Kobylis, které jsou od r. 1922 součástí Prahy. Ležela na jižním svahu vrchu Ládví (359 m n. m.), který je porostlý lesoparkem. Přístup k její pietně upravené části, zvané Památník protifašistického odboje, vede od horního konce Čumpelíkovy ulice, která spolu s ulicí Žernoseckou areál ohraničuje. Volně přístupný areál památníku je dosažitelný městskými autobusy od zastávky Kobyliská střelnice v Čumpelíkově ulici, která je však velmi málo frekventovaná. Výhodnější je proto použít frekventovanější zastávku Bojasova na Žernosecké ulici, která je od památníku stejně daleko, cca 200 metrů.
Jiří Špaček, 29.3. 2015

historie

Vojenská střelnice vznikla na okraji tehdejší vsi Kobylis r. 1890 pro výcvik pěchoty rakousko-uherské armády jednak ve střelbě a jednak v jízdě na koni. Bylo to rozlehlé území přes kilometr dlouhé a s pětikilometrovým obvodem. Střelnice se však stala také výletním místem, kde se pořádaly koncerty vojenských kapel. Za 2. světové války nacisté prostor obehnali ostnatým drátem a v jeho severní části zřídili popraviště. Z bývalých koníren se stala

Jiří Špaček (s využitím informačních materiálů odboru kultury Úřadu městské části Praha 8), 29.3. 2015

pomník, památník
    Praha 8-Kobylisy