Hrady.cz
Zámek stojí na místě tvrze (13. stol.), která byla krátce před r. 1600 přestavěna Jeronýmem Hrobčickým z Hrobčic na renesanční zámek. Po požáru r. 1712 barokně přestavěn, arch. T. Hafenecker. R. 1945 zámek zkonfiskován rodu Lažanských, poté zde bylo sídlo ředitelství Státních lesů a později muzeum.
Graficke pismenko Historie zdejšího panství začíná roku 1169, kdy král Vladislav II. postoupil Manětín křižovníkům sv. Jana. Ti zde kolem r. 1187 zřídili komendu a r. 1235 si vymohli na panovníkovi pro Manětín právo soudu a hradeb. U hradeb si johanité postavili tvrz s klášterem. Z této staré tvrze se zachovaly základy věže v západní části dnešního zámku. Johanité byli v Manětíně do r. 1420, kdy zdejší panství zastavil Zikmund Lucemburský Bohuslavovi ze Švamberka. Když Bohuslav r. 1422 přešel k husitům, dostal manětínské panství jako zástavu Bohuslavův bratr, Hynek Krušina ze Švamberka. Panství spravovali purkrabí, kteří sídlili na tvrzi. V polovině 15. století ...
E.H. podle Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku 4., kolektiv autorů, nakl. Svoboda r. 1985; http://www.zamek-manetin.cz, 10.9. 2013

popis

Na místě tvrze (13. stol.) byl krátce před r. 1600 postaven renesanční zámek, který vyhořel r. 1712 (zachován renesanční portál). Zámek byl po požáru přestavěn a rozšířen v barokním stavebním stylu. Jednopatrové stavení přibližně obdélného půdorysu, s dvěma věžovitými rizality v průčelí (východní křídlo s dalším rizalitem nebylo dostavěno). V západní části budovy je podkrovní patro. Zámek má prostou fasádu, zdobenou jen nadokenními římsami.

WC, Rodiny s dětmi, Restaurace, Parkoviště, Suvenýry, Rezervace, Pronájem prostor, Svatby
    tvrz přestavěná na zámek