Třebekov

rodiště znalce českých hradů
Roubenou hájovnu Třebekov ukrytou v lesích severního Plzeňska nechal postavit plaský klášter r. 1760. Proslavil ji rodák Fr. A. Heber (1815-1849), amatérský historik, který jako první začal systematicky popisovat a dokumentovat české hrady, tvrze a zámky.
Hájovna Třebekov
© Jiří Špaček, 07/2008
Graficke pismenko Bývalá hájovna Třebekov obklopená ovocnou zahradou se nachází na mýtině v hlubokých lesích severního Plzeňska mezi obcemi Jarov, Obora a Hromnice. Byla založena cisterciáckým klášterem v Plasích r. 1760, tedy nedlouho před jeho zrušením císařem Josefem II. roku 1785. Roubené stavení bylo zbudováno nad levým břehem potoka Bělidlo. Pojmenování dostalo podle bývalého středověkého klášterního dvora s tvrzí zvaného Třebekov nebo též Třebokov, který stával nad protějším břehem potoka od 14. století a na konci 15. století zanikl. V lese asi 300 metrů od hájovny se dodnes nacházejí valy a kamenné trosky budov a ohradních zdí. Pozůstatky tohoto dvora jsou ...
Jiří Špaček, 26.3. 2015

historie

Počátkem 19. století žil na třebekovské hájovně Johann Heber se svou rodinou. Kromě dvou dcer se mu tu 19. července 1815 narodil jediný syn František Alexandr, správněji však Franz Alexander, neboť šlo o rodinu německou. Hajný Heber již r. 1823 zemřel a vdova s dětmi se přestěhovala do Mýta na Rokycansku. František tu vychodil školu a pak pokračoval ve středoškolských studiích v Plzni, ale finanční situace rodiny mu je nedovolila dokončit. V

Jiří Špaček (s využitím informací na české wikipedii), 26.3. 2015

Plzeň-sever  (PS)