Hrady.cz
Kamenný most pochází z poloviny 19. století. Nad vrcholy kleneb jsou čtyři kamenné chrliče. Nad středním pilířem bývala na jedné straně socha sv. Jana Nepomuckého a na druhé litinový kříž. Po jejich opravě v roce 1993 byly oba artefakty vandalsky zničeny. Most od r. 1968 v seznamu památkové péče.
Kamenný most v Tmáni u Zlonic
© Pavel Vítek 03/2015
Graficke pismenko Obec Tmáň je místní část městyse Zlonice. Tmáň najdeme 8 km severovýchodně od Slaného a 8,5 km západně od Velvar. Kamenný most najdeme v centru obce. Stojí na silnici III/23916 a klene se přes Zlonický potok.

historie

První písemná zmínka o vsi pochází z roku 1382. Kamenný most pochází z poloviny 19. století. Při jeho opravě v roce 1953 byl nalezen letopočet 1856 a rok rozšíření 1893. Nad středním pilířem bývala na jedné straně socha sv. Jana Nepomuckého a na druhé litinový kříž. Po jejich opravě v roce 1993 byly oba artefakty vandalsky zničeny.

popis

Kamenný most má dva segmentově klenuté oblouky z pískovcových kvádrů o tloušťce 0,45 m. Jedná se o klenbový most o dvou otvorech světlosti 5,7 metru. Šířka mostu je 5,5 metru, jeho celková šířka je 6,34 metru. Celková délka mostu je 12,7 m, výška 2,4 m. Zábradlí je vyzděné a omítnuté. Nad vrcholy kleneb jsou čtyři kamenné chrliče. Most má nosnost 30 t a slouží silniční dopravě. Šířka mostu však neumožňuje bezpečný pohyb chodců. V roce 1993 byla

most
     Kladno  (KL)