Hrady.cz
Hvězdárna Ďáblice byla vybudována svépomocí nadšenců z astronomického kroužku a zahájila činnost 3. listopadu 1956. Od roku 1979 je společně se Štefánikovou hvězdárnou na Petříně součástí zařízení s názvem Hvězdárna a planetárium hl. m. Prahy.
Hvězdárna Ďáblice
© Jiří Špaček, 03/2015
Graficke pismenko Ves Ďáblice, původně zvaná Davlice, byla od 13. století v majetku řádu křížovníků s červenou hvězdou. Od r. 1968 je součástí Prahy a v současnosti je samosprávnou městskou částí s názvem Praha-Ďáblice. Leží pod severovýchodním úbočím výrazného buližníkového návrší Ládví (359 m n. m.), z jehož vrcholku vyčnívá kovová telekomunikační věž, zatímco sousední vodojem a kamenná měřická věž jsou skryty v lese. Tato městská část je někdy označována také jako Staré Ďáblice pro odlišení od známého a rozlehlého sídliště Ďáblice pod jižními svahy vrchu Ládví, které je pozoruhodné tím, že na katastrálním území Ďáblic vůbec neleží. Ze tří čtvrtin se totiž nachází ...
Jiří Špaček , 21.3. 2015

historie

Ďáblickou hvězdárnu začali budovat svépomocí členové astronomického kroužku po r. 1953. Její první část tvořila východní kopule, přednáškový sál a malá kancelář. Zajímavá je skutečnost, že k výstavbě bylo použito 40 panelů zbylých ze stavby prvního panelového domu v republice. Panely byly koupeny po koruně za kus. Do kopule byl instalován dalekohled české výroby, který byl bez užitku uložen v Národním technickém muzeu. První část hvězdárny

Jiří Špaček (s využitím webových stránek Hvězdárny a planetária hl. m. Prahy), 21.3. 2015

Praha 8-Ďáblice