Hrady.cz
Na místě původní barokní kaple byla postavena v roce 1880 novorománská kaplička sv. Gotharda. V čele kaple je věžička ve které je umístěn zvon. Kaple je dochována v původní podobě. Z původního vybavení staré kaple je zachován barokní rám oltářního obrazu.
Kaple sv. Gotharda ve Velkých Přílepech
© Pavel Vítek 03/2015
Graficke pismenko Velké Přílepy se nacházejí 6 km severozápadně od pražské severní části Suchdol a 11 km jižně od Kralup nad Vltavou. Obcí prochází silnice č. 240, která přes Velvary spojuje Prahu s Roudnicí nad Labem. Dále zde vede cyklotrasa 0081, vedoucí z Okoře, přes Velké Přílepy a Libčice nad Vltavou do Kralup nad Vltavou. Kapli sv. Gotharda najdeme v místní části Kamýk, při silnici do Noutonic a Okoře.

historie

Původní barokní kaple v této lokalitě byla postavena roku 1772 a stála před domem čp. 1 v jihovýchodní části návsi. Kaple však bránila výjezdu z rolnických usedlostí a proto byla místo ní na jiném místě vystavěna v roce 1880 kaplička nová.
    Pavel Vítek – zdroj: ttp://lfgm.fsv.cvut.cz/photopa/main.php?objekty=1&objekt=720&zal=3&, 18.3. 2015

popis

Kaple sv. Gotharda má obdélníkový půdorys a zakončena je polokruhovou apsidou. Fasáda je členěna římsami a pilíři. Nad okny je obloučkový vlys. V čele kaple stojí věžička, v které je umístěn zvon. Dveře mají falešné dvoukřídlové členění. Při rekonstrukci kaple v roce 1990 byla vyměněna krytina na malé zvoničce. Z původního vybavení staré kaple se zachoval jen barokní rám oltářního obrazu pocházející z roku 1772. V posledních letech byl ale v

Praha-západ  (PZ)
    Velké Přílepy