Hrady.cz
Hrad rytířů řádu johanitů z 15. století zvaný Monolithos byl na ostrově Rhodos vybudován na základech staršího byzantského opevnění. V letech 1480-1489 byl velmistrem řádu rozsáhle zrestaurován. Po dobytí ostrova Turky 29. prosince 1522 johanité Rhodos opustili a jejich hrad zůstal ve zříceninách.
Graficke pismenko Hrad Monolithos se nachází na západním cípu ostrova Rhodos v Egejském moři. Tato část ostrova, na rozdíl od východního pobřeží, je porostlá lesy. Hrad se nachází na monumentální skále o výšce asi 100 m. Z původní pevnosti se dochovalo v podstatě jen obvodové zdi, překlenutá místnost a kaple, ale přesto působí monumentálně. K hradu vede silnice a je u něj parkoviště, od kterého zbývá už jen asi sto metrů po pěšině se schody vytesanými do skály. Z vrcholku je krásný výhled na pobřeží a v areálu hradu je kaple sv. Pantalea, kde se můžete schovat do stínu. Pod hradem se nachází nádherná pláž Fourni beach, považovaná za jednu ...

historie

Hrad byl postaven v roce 1467 řádem rytířů svatého Jana v Jeruzalémě (též Řád rhodských rytířů, poté Řád maltézských rytířů, dnes Suverénní vojenský hospitální řád sv. Jana v Jeruzalémě, na Rhodu a na Maltě) na vysoké a strmé skále v západním cípu ostrova Rhodos na místě starší byzantské pevnosti. Byl určen k obraně před útoky Osmanské říše. V letech 1480-1489 jej nechal opravit velmistr řádu Pierre d'Aubusson. Monolithos byl považován za jednu

Luděk Vláčil - zdroj: http://www.kastra.eu , a další, 12.3. 2015

Řecko