Den boje za svobodu a demokracii
Kaplička ve Velkých Přílepech pochází z roku 1725. Fasáda členěna lizenovými rámy. Na kapli věžička s novodobým zavěšeným zvonem. Klasicistní dveře z poloviny 19. století. Instalováno nové osvětlení kapličky.
Kaple Panny Marie ve Velkých Přílepech
© Pavel Vítek 03/2015
Graficke pismenko Velké Přílepy se nacházejí 6 km severozápadně od pražské části Suchdol a 11 km jižně od Kralup nad Vltavou. Obcí prochází silnice č. 240, spojující Prahu s Roudnicí nad Vltavou přes Kralupy nad Vltavou a Velvary. Dále zde vede cyklotrasa 0081, vedoucí z Okoře, přes Velké Přílepy a Libčice nad Vltavou do Kralupy nad Vltavou. Kapli Panny Marie nalezneme nedaleko od centra obce při silnici do Roztok po levé straně

historie

Barokní kaplička ve Velkých Přílepech pochází z roku 1725. Toto datum je napsáno nade dveřmi do kaple. Písemně je ale doložena až v r. 1770. Předpokládá se, že stojí na místě bývalé přílepské zvoničky.

popis

Kaple Panny Marie ve Velkých Přílepech je čtvercového půdorysu. Fasáda je členěna lizenovými rámy. Střecha je kryta drážkovými taškami. Na kapli je věžička se zavěšeným zvonem. Je sice zavěšen na původním závěsu, ale zvon je novodobý. Původní zvon byl pro svoje poškození v r. 1959 z kapličky sundán. Jeho torzo bylo nalezeno v r. 1969 ve sklepě budovy místního kina a bylo předáno do Středočeského muzea v Roztokách. Nový zvon byl ve věžičce

Praha-západ  (PZ)
    Velké Přílepy