Den boje za svobodu a demokracii
Původní kostel z roku 1384. Nový barokní kostel vystavěn v roce 1734. Upraven v letech 1800 a 1892. Na západní straně kostela patrová hranolová věž. V chrámové lodi nástropní malba. Okolo kostela původní hřbitov.
Kostel Povýšení sv. Kříže ve Zdibech
© Pavel Vítek 02/2015
Graficke pismenko Obec Zdiby s nachází 3 km severně od pražské části Dolní Chabry. Okolo obce vede dálnice D8 s exitem 1. Obcí prochází silnice II/608, která vede z Prahy přes Veltrusy do Terezína. Kostel Povýšení sv. Kříže najdeme ve východní části obce, kostelní věž nás ke kostelu bezpečně přivede.

historie

První písemná zmínka o obci Zdiby pochází z roku 1266. Kostel Povýšení sv. Kříže doložen již r. 1384. Ve třicetileté válce byl silně poškozen. Na jeho místě byl v roce 1734 postaven nový kostel barokní. Úpravami prošel okolo roku 1800 a následně roku 1892.
    Pavel Vítek – zdroj: Umělecké památky Čech 4 (T – Ž), Poche a kol., Academia Praha 1982, 8.3. 2015

popis

Kostel Povýšení sv. Kříže je jednolodní obdélníková stavba. Sakristie se nachází na straně lodi. Na západní straně kostela patrová hranolová věž, členěná lizénovým rámcem a pilastry s čabrakovými hlavicemi. Zakončena je zvoncovitou bání. Boční fasády jsou členěny lizénovými rámci a obdélnými okny. V chrámové lodi nástropní malba od Vojtěcha Bartoňka. Hlavní oltář pochází z roku 1891. Vymalován je podle návrhu arch. Jana Vejrycha, s obrazem

Praha-východ  (PH)
    Zdiby