Hrady.cz
Původní gotický kostel ze 14. st. Pobořen za třicetileté války. Opraven a přestavěn barokně v l. 1748–1749. Pseudorenesanční přestavba v l. 1889–1892. Generální oprava a elektrifikace r. 1973. Uvnitř původní sochy zcizeny, nyní novodobé kopie.
Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Klecanech
© Pavel Vítek 02/2015
Graficke pismenko Město Klecany leží 4 km severně od severního okraje Prahy (Dolní Chabry). Klecany leží mimo hlavní silniční tahy. Obcí vedou pouze silnice III. třídy. Od nájezdu na dálnici D8 u Zdib je obec vzdálena 4 km. Žádná železniční trať v okolí Klecan nevede. Do města ale z Prahy zajíždí PID. Kostel Nanebevzetí Panny Marie nalezneme v severní části, nedaleko zámku.

historie

První písemná zmínka o Klecanech pochází z roku 1309. Původní gotický kostel pochází ze 14. století. Za třicetileté války byl pobořen. K jeho opravě došlo až v letech 1748 – 1749. Tehdy dostal barokní podobu. Další přestavbou prošel v letech 1889 – 1892. Tehdejší stavitel Jan Vejrych přestavěl kostel v pseudorenesančním stylu. Poslední generální oprava kostela a jeho elektrifikace proběhla roku 1973. Úpravy interiéru pak byly provedeny roku 1978.

Pavel Vítek – zdroj: Umělecké památky Čech 4 (K – O), Poche a kol., Academia Praha 1982, 4.3. 2015

popis

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Klecanech je jednolodní obdélná stavba. Hranolovitá věž je vystavěna na severní straně chrámové lodě. V podvěží se nachází sakristie. Průčelí kostela s předsíní zakončeno štítem s ornamentální sgrafitovou výzdobou. Obdélný presbytář je zakončen zkosenými nárožími, uvnitř se zaoblenými rohy. V jižní části lodě polygonální patrová oratoř. Vnitřní zařízení kostela pochází převážně z 19. století. Kazatelna s bohatou

Praha-východ  (PH)
    Klecany