Den boje za svobodu a demokracii
Barokní kaple pochází z roku 1774. Malá obdélníková stavba. V průčelí trojúhelníkový štít. Vchod obdélníkový se segmentovým záklenkem. Kaplička zakončena hranolovitou zvoničkou.
Kaple v Klíčanech v okr. Praha - východ
© Pavel Vítek 02/2015
Graficke pismenko Klíčany najdeme asi 10 km severně od Pražské čtvrti Ďáblice a 12 km jihovýchodně od Kralup nad Vltavou. Obcí prochází silnice II/608 Praha – Terezín - Teplice. Ve vzdálenosti 3,5 km vede dálnice D8. Nejbližší nájezd je exit Zdiby. Železniční trať ani stanice na území obce nejsou. Obcí prochází linky pražské příměstské dopravy (PID). Kapličku najdeme u silnice vedoucí do Hoštic a Vodochod, asi 250 m od náměstíčka s restaurací u hlavní silnice.

popis

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1380. Barokní kaple stojí v malém parčíku a pochází z roku 1774. Jedná se o malou obdélnou stavbu. V průčelí se nachází trojúhelníkový štít po stranách ozdoben koulemi. Vchod je obdélníkový se segmentovým záklenkem. Kaplička je zakončena hranolovitou zvoničkou.
    Pavel Vítek – zdroj: Umělecké památky Čech 4 (K – O), Poche a kol., Academia Praha 1982, 2.3. 2015

Praha-východ  (PH)