Den boje za svobodu a demokracii
Pozdně klasicistní výklenková kaple sv. Kříže spojená se zvonicí, která byla na místě původní zvoničky vybudována r. 1865, je jedinou památkou na bývalou zemědělskou ves Letňany, která pamatuje někdejší zástavbu z 19. století. Opravena r. 1991, udržovaná.
Východní průčelí kaple sv. Kříže v Letňanech
© Jiří Špaček, 02/2015
Graficke pismenko Ves Letňany, původně ležící severovýchodně od Prahy, je prvně zmiňována za vlády Karla IV. V r. 1347 to byl poplužní dvůr pražského měšťana Mikuláše Velflina od Věže a celá další staletí pak jen malá zemědělská vesnička, která se r. 1651 stala součástí vinořského panství hrabat Černínů. Samostatnou obcí se Letňany staly r. 1850, kdy zaniklo staré feudální uspořádání království. K zásadnímu rozvoji pak došlo po vzniku samostatného Československa. Po r. 1921 se Letňany staly sídlem pracovišť leteckého průmyslu, usadily se tu továrny Avia a Letov a vzniklo letiště. V r. 1927 přibyl Výzkumný a zkušební letecký ústav, který tu sídlí dodnes, zatímco samotná ...
Jiří Špaček, 27.2. 2015

popis

Jedinou stavbou v Letňanech, která byla r. 1991 prohlášena za kulturní památku, je pozdně klasicistní kaple sv. Kříže z r. 1865. Stojí na Staré návsi v ohrazeném prostoru se skupinkou stromů. Je to stavba poněkud neobvyklá, protože ji tvoří srostlice výklenkové kaple se zvonicí. Jižní část stavby tvoří vlastní výklenková kaple s reliéfem velkého kříže, jehož ramena mají jetelové zakončení. Ze severní strany k ní přiléhá hranolová zvonice, která

Jiří Špaček (s využitím webových stránek Městské části Praha 18), 27.2. 2015

Praha 9-Letňany