Hrady.cz
Empírová kaple postavená z obecních fondů r. 1838, po rekonstrukci nově vysvěcena v květnu 2010. Obdélná severojižně orientovaná stavba, patrovou hranolovou věžičkou nad sakristii, mobiliář současný se stavbou. Před kaplí socha sv. Anežky Římské na toskánském sloupu.
Kaple sv. Floriána Běloky
© Jiří Špaček, 03/2015
Graficke pismenko Nevelká obec Běloky leží severozápadně od Prahy jen asi 8 km za hranicemi hlavního města. Je schoulena v údolí Dolanského potoka, který je níže po toku znám jako Zákolanský. Prvně je zmiňována již r. 1257, ve středověku to však byla jen malá osada kolem dvou mlýnů. Ostatně ani dnes nedosahuje počet jejích obyvatel dvou stovek. V jižní části návsi leží křižovatka silnic III. třídy do Středokluk, Makotřas a Hostouně, příp. Dobrovíze, na jejím vyvýšeném severním okraji stojí obdélná kaple sv. Floriána s hranolovou věží. Obcí prochází cyklotrasa z Kladna na Okoř a turistická, zeleně značená trasa přicházející od Tuchoměřic a Středokluk a pokračující přes Lidice, Buštěhrad a Zájezd do Zákolan.
Jiří Špaček, 31.1. 2015

historie

Florián (250-304) byl jednou z obětí pronásledování křesťanů za císaře Diokleciána. Působil jako římský vojenský úředník na území dnešních Horních Rakous. Protože ochraňoval křesťany a sám se také odmítl své víry vzdát, byl odsouzen k smrti a 4. května 304 svržen s mlýnským kamenem na krku do řeky Enns nedaleko jejího ústí do Dunaje východně od Lince. Byl kanonizován jako mučedník a den jeho svátku 4. květen je i dnem pouti v Bělokách.
    Jiří Špaček, 3.5. 2015
    sloup sv. Anežky
    Před vstupem do kaple stojí pískovcový toskánský sloup na hranolovém soklu, který na vrcholu nese polopostavu sv. Anežky Římské. Také tato římská dívka se stala obětí protikřesťanských represí císaře Diokleciána a byla pro svou víru v pouhých 13 letech sťata v témže roce, kdy zahynul Florián. Jejím atributem je beránek, podle něhož je při zobrazení ztotožňována. Sloup se sochou je hodnotná lidová práce z 1. poloviny 19. stol. a byl r. 1998

popis

Kaple sv. Floriána v Bělokách je kamenná empírová stavba z opukového zdiva. Byla vybudována z obecních fondů r. 1838 na mírném návrší v severní části návsi. Obdélná, severojižně orientovaná rozložitě působící budova nese nad sakristií nevysokou hranolovou věž s mansardovou jehlancovitou helmou krytou šindelem. V bočních stěnách jsou kruhová okna. Nejcennější součástí interiéru je obraz sv. Floriána z 1. poloviny 19. stol. na oltářní stěně

Jiří Špaček (s využitím webové stránky OÚ Běloky), 31.1. 2015

Kladno  (KL)