Hrady.cz
Rozměrná skulptura sochaře Čestmíra Sušky tvořená 10 metrů vysokým ocelovým válcem s vnitřním schodištěm nazvaná Rozhledna byla umístěna v září 2014 na okraj lesa v severní části Botanické zahrady hl. m. Prahy a zpřístupněna jejím návštěvníkům v rámci otvíracích hodin.
Rozhledna Čestmíra Sušky v botanické zahradě
Rozhledna je ze tří stran obklopena stromy, krásný výhled poskytuje jen k jihu na Prahu a údolí Vltavy.
© Jiří Špaček, 01/2015
Graficke pismenko Rozlehlý areál Botanické zahrady hl. m. Prahy v Praze-Troji je využíván též pro vystavování rozměrných uměleckých děl pod širým nebem. V létě 2014 tu byla instalována výstava celkem 18 ocelových skulptur, pozoruhodných děl výtvarníků Čestmíra Sušky (1952) a Lukáše Raise (1975). Nejstarší dílo, dvojice velkých Raisových skulptur nazvaná "Lamy-Ona a On" stojí v dominantní poloze na vrcholu tzv. Stráně již od r. 2007. K tomuto dílu pak r. 2014 přibylo dalších 17 prací jmenovaných umělců rozmístěných po celém území zahrady. Jako poslední tu byla instalována v září 2014 Suškova "Rozhledna", která na svém místě zůstane trvale i po ...
Jiří Špaček, 23.1. 2015

popis

Rozhledna Čestmíra Sušky vznikla r. 2012 z nádrže na letecký benzin. Toto šestitunové dílo bylo původně vystaveno v Centru současného umění DOX v Praze-Holešovicích a mělo velký úspěch. Proto vznikl záměr umístit rozhlednu trvale někde na území Prahy. V září 2014 byla přenesena na území trojské botanické zahrady, kde se zároveň stala součástí výstavy. Rozhlednu tvoří 10 metrů vysoký ocelový válec, v němž je umístěno vřetenové schodiště. Jeho

Jiří Špaček s využitím internetových informací, 23.1. 2015

věž