Kamýk

Kamejček, Malé hradiště, Kleine Radischken, Kamaickenberg, Kamaitschken
Kamýk je strmý, čedičový vrch stojící severně od Litoměřic. Arch. nálezy od neolitu až do středověku dokladují osídlení kopce. Vzhledem k terénu není vhodný k obývání, o hradiště zřejmě nešlo, snad zde bylo kultovní místo.
Vrchol kopce.
© Prudký Martin, 01/2015
Graficke pismenko Kamýk, Kamejček, Malé hradiště je strmý, čedičový vrch, tyčící se do výšky 455 metrů nad mořem. Na vrcholu dodnes roste řada rozmanitých rostlin, např. rozrazil klasnatý, mochna písečná, ožanka kalamandra. Archeologové zde nalezli artefakty z mnoha kultur, včetně zlomků keramiky, přesleny, kamenné a bronzové nástroje, jenž se snad postupně sesuly z úzké plošiny pod vrcholem na severozápadní úbočí. Nejstarší nálezy pocházejí z neolitu, eneolitu a také z lužické kultury a doby laténské. Zajímavé jsou také nálezy zbytků drtidel-mlýnských kamenů z porfyru z Malých Žernosek nebo železné sekyrky z období1. až 3. století před Kristem. Mladší ...
Prudký Martin podle Pravěkých dějin Čech - J. Filip, Keltské Čechy - J. Waldhauser, Kult hor v neolitu ? - Zápotocká a Zápotocký, 17.1. 2015

přírodní scenerie

Litoměřice  (LT)