Hrady.cz
Barokní sloup morového hřbitova z r. 1680 za vsí Holešovice. Po několikerém stěhování je od r. 1986 v areálu pražské ZOO. Sloup jsou vlastně 4,5 m vysoká pilířová boží muka na podstavci z pískovce zakončená čtyřhrannou do tří stran otevřenou vrcholovou kapličkou, nápisy na sloupu většinou nečitelné.
Holešovický morový sloup v zoo
© Jiří Špaček, 05/2012
Graficke pismenko Pražská zoologická zahrada, která byla zpřístupněna veřejnosti r. 1931, se nachází na pravém břehu Vltavy v městské části Praha-Troja a leží na katastrálním území téhož názvu. Je dostupná autobusy městské hromadné dopravy od stanice metra linky C Nádraží Holešovice.
Jiří Špaček, 17.1. 2015

historie

V nejvyšších místech trojské zoologické zahrady, v borovém lesíku mezi rozhlednou Obora a výběhem bizonů, stojí zvláštní památka, morový sloup z r. 1680. Text na kovové desce před ním stručně uvádí, že do r. 1966 připomínal místo morového hřbitova za vsí Holešovice a od r. 1986 je instalován na dnešním místě. Jeho historie je však podstatně složitější. V r. 1680 postihla Čechy jedna z největších morových pohrom. Oběti epidemie tehdy pohřbívali

Jiří Špaček (s použitím článku Václava Rybaříka ve Věstníku Za Starou Prahu č. 2/2013), 11.1. 2015

křížek, boží muka