Hlinná

Radische Berg
Lokalita nejasného původu a účelu - na severním úpatí kopce se zachovaly několik set metrů dlouhé zídky z nasucho kladených kamenů, tvořící jakýsi labyrint. Snad šlo o hradiště či kultovní místo. V jižní a jihovýchodní části přírodní památka Hradiště s výskytem stepní květeny a konikleců.
Pohled z jihu.
© Prudký Martin, 01/2015
Graficke pismenko Hradiště stávalo na stejnojmenném čedičovém kopci, vysokém 545 metrů nad mořem, jižně od vsi Hlinná. Nejlepší přístup je od památné lípy na konci obce. Odtud až na vrchol vede polní cesta lemovaná kamennými zídkami, jakýmsi labyrintem, místy se křížícím. Důvod jeho existence není dosud znám, sloužil snad kultickému účelu. V sedmdesátých letech minulého století prý zídky dosahovaly místy výše 2 m. Prvním archeologem, který popsal tuto lokalitu, byl Jan Karel Hraše (1840 až 1907), český učitel, archeolog a památkář, sloužící čtyři roky po ukončení studií jako suplent češtiny a dějepisu litoměřické vyšší reálce. Navštívil ji roku 1869 a našel zde dva rovnoběžné valy se ...
Prudký Martin podle Encyklopedie hradišť v Čechách - V. Čtverák, M. Lutovský, M. Slabina, L. Smejtek, http://www.ceskestredohori.info/cz/naucna-stezka-hlinna-kamyk/hlinna/115-Hradiste-Prirodni-pamatka/, 10.1. 2015

hradiště
     Litoměřice  (LT)