Hrady.cz
Pozdně klasicistní kaple byla postavena r. 1865 nákladem majitelů statku Lysolaje manželů Vrzákových. Drobná čtverhranná kaple se zvonovou věžičkou nad stříškou, téměř bez mobiliáře během 20. století značně zchátrala, rekonstruována po sbírce mezi místními rezidenty v letech 1995-1996.
Kaple sv. Václava v Podhoří
© Jiří Špaček, 12/2014
Graficke pismenko Ves Troja na pravém břehu Vltavy je prvně zmiňována r. 1197 jako Zadní Ovenec, název Troja je užíván až od 17. století po vybudování honosného zámku Šternberků. Součástí hl. m. Prahy se stala r. 1922. Katastrální území Praha - Troja dnes převážně náleží městské části téhož názvu, jen severní a východní okraj katastru je připojen k městské části Praha 8. V nejzápadnější části katastru na úzkém říčním břehu pod strmými skalními svahy leží někdejší rybářská osada místně zvaná Podhoří. Je dostupná autobusem městské hromadné dopravy od zoologické zahrady nebo přívozem z levého břehu v Podbabě. Podhořím prochází oblíbená a velmi frekventovaná pravobřežní cyklotrasa vyhledávaná též bruslaři.
Jiří Špaček, 17.1. 2015

historie

V trojské osadě Podhoří se ve stráni nachází drobná kaple sv. Václava. Je to pozdně klasicistní stavba, která byla vybudována r. 1865 nákladem manželů Vrzákových, tehdejších majitelů statku Lysolaje nad protějším břehem Vltavy. Kaple s věžičkou nad stříškou nese v průčelí nápis "BŮH S NÁMI" a letopočet 1865. Její interiér byl vždy velmi chudý, nebyl tu ani oltářík. Jen na boční stěně visel barokní podélný obraz Svaté rodiny z 18. stol.

Jiří Špaček (s použitím informací v Trojském kurýru č. 75/2005), 6.1. 2015

Praha 7-Troja